demo-attachment-812-Post-Image-1

30 βήματα προς την ευτυχία

Καθημερινά βήματα που θα μας φέρουν την ευτυχία

Μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε ευτυχισμένοι;

Ο στόχος του να καταφέρεις να είσαι αλλά και να αισθάνεσαι ευτυχισμένος μπορεί να είναι πολύ δύσκολος να τον πετύχεις. Χρειάζεται να έχεις επιμονή και φυσικά υπομονή. Τα πράγματα δεν αλλάζουν απ’ την μια στιγμή στην άλλη χωρίς προσπάθεια αλλά και μέθοδο. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε τα βήματα μας προς τον στόχο ώστε να τα έχουμε σαν οδηγό.

Παρακάτω δείτε πως μπορείτε να πετύχετε σε αυτή την αποστολή με 30 απλά βήματα, ένα από τα οποία μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για ένα μήνα, για να εργαστείτε προς τον απόλυτο στόχο ζωής όλων την ευτυχία!

1. Βγαίνω έξω

Δεν εννοώ εδώ μια έξοδο το βράδυ με φίλους. Μιλάω για μια μικρή βόλτα στην γειτονιά μια ηλιόλουστη μέρα. Η έκθεση στο φως του ήλιου πιστεύεται ότι αυξάνει την απελευθέρωση μέσω εγκεφάλου την ορμόνη ευεξίας του σώματος, τη σεροτονίνη. Ακόμη και 10 λεπτά του ήλιου στο δέρμα σας, συνδέεται με την ενίσχυση της διάθεσης και σας βοηθά να αισθάνεστε ήρεμοι και εστιασμένοι. Απλά, ιδίως το καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να βάλετε κάποιο γαλάκτωμα προστασίας από τον ήλιο!

2. Δημιουργώ / ασχολούμαι με κάποια τέχνη

Δεν σας ζητάω να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα. Δεν χρειάζεται καν να το δείξετε σε κανέναν. Αυτό θα εξαλείψει κάθε πίεση που θα μπορούσατε να φορτώσετε στον εαυτό σας. Η δημιουργία τέχνης παρέχει μια απόσπαση της προσοχής, δίνοντας στον εγκέφαλο σας ένα διάλειμμα από τις συνήθεις σκέψεις σας. Κάνει επίσης τους νευροδιαβιβαστές σας να δουλεύουν, δημιουργώντας ντοπαμίνη, το αίσιο-καλό χημικό στο σώμα – μερικές φορές γνωστό ως “Μοριακό Κίνητρο”.

3. Παρακολουθώ μια παράστασηΒήματα προς την ευτυχία

Η πλειοψηφία της ψυχαγωγίας μας προέρχεται από οθόνες, οπότε κάνετε μια αλλαγή και πάτε να δείτε μια ζωντανή παράσταση. Είτε πρόκειται για μια συναυλία από την αγαπημένη σας μπάντα, μια όπερα ή μια παράσταση τέχνης, που περιβάλλεται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την απόλαυση που θα έχετε. Προτιμήστε, αν είναι αυτό δυνατό, να πάρετε κάποια παρέα μαζί σας. Η παρέα μπορεί να είναι κάποιος φίλος ή φίλη, η σύζυγός σας, κάποιος συγγενής κ.α.

4. Πάω για ύπνο νωρίς

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η στέρηση ύπνου μειώνει τη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, οπότε αν στερηθείτε τον ύπνο, μπορεί να έχετε προβλήματα με τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων, την επεξεργασία των συναισθημάτων σας και οιαδήποτε αντιμετώπιση κάποιας αλλαγής. Θα πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες τη νύχτα, αλλά προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς. Δεν θα πρέπει να χρειάζεστε ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε το πρωί. Θα πρέπει να ξυπνάτε μόνοι σας και να είστε γεμάτοι ζωντάνια. Μόνο έτσι θα μπορείτε να είστε δημιουργικός και να αντέχετε καθ’ όλη την διάρκεια της επόμενης μέρας.

5. Ασχολούμαι με την κηπουρική

Φυτέψτε έναν σπόρο ή ένα φυτό, αγοράστε μια γλάστρα ή καλλιεργήστε τον κήπο σας. Η κηπουρική συστήνεται συχνά σε όσους έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, επειδή βοηθάει σε πολλούς τομείς όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ευημερίας όσων αγωνίζονται ψυχολογικά. Πρόκειται για μια μορφή άσκησης που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με τη φύση και είναι σημαντική δραστηριότητα, καθώς και μια δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα. Έτσι, πάρτε το σκαλιστήρι σας φυτέψτε ή περιποιηθείτε κάποιο φυτό που μπορείτε να παρακολουθήσετε να μεγαλώνει αποκλειστικά με την δικιά σας φροντίδα και αγάπη.

6. Συζητώ με έναν φίλο

Βρείτε μέσα στον κύκλο σας κάποιον που είναι θετικός! Αποκτήστε πρόσβαση σε ανθρώπους που αγαπάτε και περάσετε χρόνο μαζί τους. Σιγουρευτείτε ότι η παρέα τους θα σας δώσει έμπνευση, θα σας κάνει να νιώσετε εμπλουτισμένος και χαρούμενος. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με εμπνευσμένους ανθρώπους, εσείς είστε που δημιουργείτε για τον εαυτό σας μια πιο ηλιόλουστη άποψη για τη ζωή. Ποτέ μα ποτέ μην ασχοληθείτε με άτομα μίζερα που συνεχώς διαμαρτύρονται και γκρινιάζουν. Είναι σίγουρο πως έτσι θα έχετε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

7. Ιδρώνω… κάνει καλό

Δεν χρειάζεται να φοβάστε την άσκηση. Δεν μιλάμε για μια μακρά, έντονη προπόνηση. Θα μπορούσε να είναι μια διαδρομή πέντε λεπτών για να πάρετε το λεωφορείο από την επόμενη στάση, ή κάποια αθλητική δραστηριότητα με φίλους. Οτιδήποτε κάνει το αίμα σας να κινηθεί, έξω από την καθημερινή δραστηριότητα, είναι ένας σίγουρος τρόπος να σας ανάψει φωτιά και να ενισχύσει τη διάθεσή σας. Είναι σίγουρο ότι 5 ή 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα καθημερινά θα σας κάνει να νιώθετε πιο ελαφρύς, θα καθαρίσει το μυαλό σας και θα σας δώσει δύναμη.

8. Κάνω χειροτεχνίες

Για τις γυναίκες η σταυροβελονιά, το πλέξιμο, το κέντημα, το ράψιμο κλπ σας κάνει πιο δημιουργικές. Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αν θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε ομάδες χειροτεχνίας, θα μπορούσατε να συναντήσετε ακόμη και νέους δημιουργικούς ανθρώπους και να κάνετε φιλίες. Οι άντρες πάλι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με δικές τους χειροτεχνίες. Υπάρχουν χιλιάδες video στο youtube και αλλού όπου μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με λίγα ή και καθόλου υλικά. Αφήστε την δημιουργικότητα και την φαντασία σας να καλπάσει, επωφεληθείτε και νιώστε δημιουργικός.

9. Διαλογίζομαι

Ξεκινώντας την ημέρα σας με λίγα λεπτά σκόπιμης σιωπής έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου σας. Ο διαλογισμός σχετίζεται με την τωρινή σας υπόσταση και σας κάνει πιο ανθεκτικούς στις κακουχίες της ζωής. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητά & tablet που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, οι οποίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία του διαλογισμού.

10. Κάνω γιόγκα

Η πρακτική της έκτασης και της αναπνοής για κάποιο σκοπό, το yoga δηλαδή, χρονολογείται πριν από πέντε χιλιετίες και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και τη σωματική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα γαμμα-αμινοβουτυρικού (GABA) του εγκεφάλου αυξάνονται μετά από μόλις μια ώρα γιόγκα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι για να δοκιμάσετε, έτσι ακόμα κι αν δεν νομίζετε ότι είστε φυσικός «γιόγκι», υπάρχει σίγουρα μια πρακτική που θα σας ταιριάξει. Δοκιμάστε το και θα βγείτε κερδισμένοι!

11. Φτιάχνω ένα πάζλ

Τα παζλ δεν είναι μόνο για παιδιά. Είτε πρόκειται για ένα παλιό σχολικό παζλ με κομμάτια που λείπουν ή μια εφαρμογή για την εκπαίδευση του εγκεφάλου, τα παζλ ανακουφίζουν από το άγχος εμπλέκοντας το μυαλό μας βαθιά μέσα σε μια ελαφριά… πρόκληση. Το φτιάξιμο ενός παζλ μας δίνει επίσης μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ενισχύει την εμπιστοσύνη και αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας. Ξεκόψτε από το άγχος της καθημερινότητας και γεμίστε τον ελεύθερο χρόνο σας δημιουργικά. Στο τέλος θα είστε περήφανοι για το έργο σας.

12. Ακούω μουσική

Δεν είναι απαραίτητο να ακούτε θλιβερή μουσική ή τραγούδια. Αλλάξτε διάθεση, βάλτε κάποιο ρυθμικό τραγούδι και ενεργοποιήστε την αισιοδοξία σας. Η επιστήμη έχει δείξει ότι, καθώς ενισχύει τη διάθεσή σας, η χαρούμενη μουσική μπορεί να ωφελήσει και το σώμα σας. Η μουσική έχει επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού παλμού και του μεταιχμιακού συστήματός μας που είναι υπεύθυνο για τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας.

13. Παίζω με κάποιο ζώο

Η παρέα και το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και το ανησυχία. Βρείτε ένα γούνινο φίλο για να περάσετε λίγο χρόνο και να δείτε αν αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι μετά. Κοιτάξτε πίσω και δείτε πως η διάθεσή σας θα αλλάξει. Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε ανθρώπους σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, νοσοκομεία ή περιοχές όπου υπήρξε κάποια καταστροφή, οι οποίοι παίρνουν αγάπη και στοργή από ειδικά εκπαιδευμένα ζώα για τη ψυχική τους θεραπεία.

14. Μαγειρεύω κάποιο γεύμα από το μηδέν

Πολλοί μάγειρες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό την θεραπευτική ισχύ που έχει ο χρόνου δημιουργίας στην κουζίνα. Σκεφτείτε το σαν διαλογισμό, αλλά με το κέρδος ενός θρεπτικού, σπιτικού γεύματος στο τέλος. Μπείτε στην κουζίνα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε με οδηγό μόνο την γεύση σας. Προσθέστε μπαχαρικά που σας αρέσουν και τρόπους μαγειρέματος. Εμπνευστείτε και δημιουργήστε μόνοι σας. Εάν βέβαια το αποτέλεσμα θα ταΐσει και την οικογένεια ακόμη καλύτερα. Σίγουρα θα νιώσετε αυτοεκτίμηση όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

15. Διαβάζω ένα βιβλίο

Ο Stephen King είπε κάποτε: “Τα βιβλία είναι μοναδικά μια φορητή μαγεία”. Μια μελέτη του 2008 στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών στη Νέα Υόρκη υποστήριξε τη ρομαντική πεζογραφία του, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάγνωση μπορεί να ενισχύσει τη θεωρία του νου και να αναπτύξει την ικανότητα κατανόησης των νοητικών καταστάσεων άλλων ανθρώπων. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην πλοήγηση σύνθετων κοινωνικών σχέσεων, που όλα οδηγούν σε μια πιο ευτυχισμένη ύπαρξη. Το διάβασμα όχι μόνο μας ηρεμεί και διώχνει το άγχος μας αλλά ταυτόχρονα διευρύνει τους ορίζοντές μας. Μας παίρνει από την καθημερινότητα και μας ταξιδεύει σε μια καλύτερη ζωή.

16. Ακούω Podcasts

Καθημερινά βήματα προς την ευτυχία

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό σας από τη καθημερινότητα από το να συντονιστείτε σε οποιαδήποτε από τις χιλιάδες διαθέσιμα podcasts. Βέβαια εδώ αν γνωρίζετε Αγγλικά τότε οι επιλογές είναι απεριόριστες. Στα Ελληνικά όμως ακόμη δεν θα βρείτε πάρα πολλά podcasts. Αναζητήστε στο youtube και γενικότερα στο διαδίκτυο και είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε αρκετά. Η εκμάθηση κάτι καινούργιου είναι μια βασική ανάγκη για ψυχολογική ευημερία. Μας βοηθά να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, γιατί οι άνθρωποι έχουν μια φυσική επιθυμία να μάθουν και να προχωρήσουν – κάτι που οι ψυχολόγοι αναφέρονται ως «κυριότητα». Ένα poadcast είναι επίσης σίγουρο ότι θα σας χαλαρώσει.

17. Καθαρίζω και οργανώνω

“Τακτοποιημένο σπίτι, τακτοποιημένο μυαλό”. Ο καθαρισμός του σπιτιού ή του δωματίου μας μπορεί να είναι ένας τρόπος για την απομάκρυνση της σκόνης, της βρωμιάς και της ακαταστασίας, αλλά ταυτόχρονα γίνεται και η απομάκρυνση αρνητικών συναισθημάτων και ενέργειας. Μια καθαρότερη, πιο άνετη ατμόσφαιρα θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί. Η οργάνωση όλων των πραγμάτων που μας περιβάλλει μας δίνει την δυνατότητα να ξεφορτωθούμε πολλά από αυτά που πραγματικά δεν χρειαζόμαστε και βρίσκονται απλά εκεί για να μας εμποδίζουν. Τακτοποιώντας και καθαρίζοντας επίσης το σπίτι μας μας κάνει να νιώθουμε δημιουργικότητα και αυτοεκτίμηση. Είναι σίγουρο ότι ζούμε καλύτερα σε ένα πιο όμορφο, καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον γεμάτοι με περισσότερη ενέργεια.

18. Κάνω φυσική επαφή

Μπορεί καθημερινά να βλέπουμε πολλά πράγματα και ανθρώπους γύρω μας αλλά σπάνια αγγίζουμε. Είτε κρατάμε το χέρι του παιδιού μας, του συντρόφου μας, του φίλου μας, είτε αγκαλιάζουμε κάποιον, είτε αφήνουμε το χέρι μας να γλιστρήσει ανάμεσα στα φύλλα ενός δένδρου, η επαφή με το δέρμα μας μας πλημμυρίζει με οξυτοκίνη και καλές ενδορφίνες. Έτσι μια που αυτές επιτελούν τον ρόλο των χημικών αγγελιοφόρων του οργανισμού μας φτιάχνουν τη διάθεση. Ελάτε λοιπόν σε επαφή και αγγίξτε τους γύρω σας και νιώστε ευχαρίστηση.

19. Κάνω μπάνιο ή ντους

Ένα λουτρό γεμάτο με φυσαλίδες, αιθέρια έλαια, κεριά ή ακόμα και πέντε λεπτά ντους πριν από την εργασία έχει αποδείξει τις θετικές συνέπειες της καθαριότητας στην ευημερία. Η αίσθηση του λίπους πάνω στο δέρμα μας μειώνει την ευεξία μας και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι απ’ όσο πραγματικά είμαστε. Το συχνό μπάνιο μας φρεσκάρει και μας δίνει ενέργεια. Δοκιμάστε να κάνετε ένα ντουζάκι πριν πάτε στην δουλειά ή όταν βγαίνετε έξω και θα δείτε πόσο πιο ευχάριστα θα νιώθετε.

20. Σταματάω να χρονοτριβώ

Όταν διαγράφουμε κάτι από την λίστα πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε τότε αισθανόμαστε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ανακούφισης, ειδικά αν έχουμε αναβάλει μια εργασία για αιώνες. Το γεγονός αυτό μπορεί ακόμη και να μας παρακινήσει να κάνουμε και κάτι άλλο ακόμη που έχει καθυστερήσει για πολύ καιρό που θα μας δώσει μια αίσθηση ανακούφισης όταν τελικά γίνει. Όταν όμως καθημερινά βλέπουμε την λίστα μας και κάποια πράγματα εκεί έχουν καρφωθεί και δεν λεν να φύγουν τότε αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε τίποτε και αγχωνόμαστε. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αναβάλουμε εργασίες συνεχώς γιατί σε αυτές θα μαζεύονται ακόμη περισσότερες.

21. Κρατάω ημερολόγιο

Μια λίστα πραγμάτων που έχουμε να κάνουμε μας βοηθά όχι μόνο στην οργάνωση μας αλλά και στο να σταματήσουμε να τα αναβάλουμε. Γράψτε τα πάντα σε χαρτί και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα για τον εαυτό σας όταν αρχίσετε και τα διαγράφετε.

22. Ντύνομαι καλά

Φροντίστε ώστε ο εαυτός σας να δείχνει στα καλύτερά του για κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό! Πάρτε τον έλεγχο του τρόπου που παρουσιάζετε τον εαυτό σας σε σας αλλά και στους άλλους. Μην αναβάλετε να φορέσετε κάτι καλό για να πάτε στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ. Όχι μόνο θα αισθανθείτε καλύτερα αλλά θα κάνετε και τους άλλους να σας προσέξουν και να σας δουν με διαφορετικό μάτι ανεβάζοντάς σας ψυχολογικά.

23. Μαθαίνω μια νέα δεξιότητα

Οι νέες δεξιότητες ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και την αίσθηση της αξίας, διατηρώντας παράλληλα μας περίεργους και, φυσικά, βοηθώντας μας να μάθουμε πως να κάνουμε κάτι καινούργιο. Γίνετε μέλος μιας χορωδίας, μάθετε μια ξένη γλώσσα, ξεκινήστε γυμναστική & χορό και ξεκολλήστε από την τεμπέλικη άνεσή σας. Σύντομα θα ευχαριστείτε τον ευτό σας γι’ αυτή σας την ενέργεια.

24. Φροντίζω τον εαυτό μου

Μην φοβάστε να φροντίσετε τον εαυτό σας σίγουρα το αξίζει και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Είτε πρόκειται για ένα καθημερινό γλυκάκι από ένα ζαχαροπλαστείο ή από το αγαπημένο σας αρτοποιείο ή κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό που μπορείτε να κάνετε μια φορά το μήνα χρησιμοποιώντας κάποιες αποταμιεύσεις που έχετε μαζέψει, βεβαιωθείτε ότι με αυτό τον τρόπο περιποιείστε τον εαυτό σας. Πολλές φορές τα μικρά πράγματα μας δίνουν λόγους για να συνεχίσουμε.

25. Φροντίζω τον καλλωπισμό μου

Είτε φοράτε ένα τολμηρό κραγιόν, είτε ψεκάζετε τα πόδια σας με κάποια λοσιόν μαυρίσματος, είτε φορμάρετε ή χτενίζετε τα μαλιά σας στο κομμωτήριο, είτε βάφετε τα νύχια σας με το αγαπημένο σας χρώμα, όλα αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας γιατί όταν αισθανόμαστε καλά στην εξωτερική μας εμφάνιση, θα νιώσουμε καλύτερα και στο εσωτερικό μας.

26. Κρατώ αρχείο ευγνωμοσύνης

Όταν υπάρχουν πολλά παράπονα για τον εαυτό μας καθημερινά, είναι σημαντικό να αφιερώνετε μια στιγμή κάθε μέρα για να αναλογιστείτε για το τι πρέπει να είστε ευγνώμονες. Είναι σίγουρο το ότι όταν είμαστε ευγνώμονες βελτιώνει την ψυχική μας κατάσταση και αισθανόμαστε πιο όμορφα για τον εαυτό μας. Απ’ την άλλη μεριά ευγνωμοσύνη μας προς τους άλλους βελτιώνει τις σχέσεις μας με αυτούς και τους κάνει συμμάχους μας.

27. Κρατάω λίστα με αυτά που αγαπώ για τον εαυτό μου

Οι σχέσεις, η οικογένεια ή οι φίλοι μπορεί να έρθουν και να πάνε, ο εαυτός σας είναι αυτός που θα σας συνοδεύει σε όλη σας την ζωή, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε. Δείξει λίγο αγάπη προς τον εαυτό σου στην πιο ακατέργαστη μορφή και γράψε όλους τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε σπουδαίοι. Πολλές φορές το να ενισχύουμε το εγώ μας έχει πολύ καλές συνέπειες για την ζωή μας.

28. Μοιράζομαι με κάποιον

Κάποιος είπε κάποτε: “Ένα πρόβλημα που μοιράζεσαι γίνεται μισό”. Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το πρόβλημά σας θα μειωθεί ακριβώς στο μισό, αλλά αν μοιραστείτε ένα πρόβλημα που σας απασχολεί ή ένα μυστικό που σας τρώει για καιρό θα μειωθεί το βάρος του. Το άτομο εμπιστοσύνης με το οποίο θα το μοιραστείτε μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τα συναισθήματά σας, και μπορεί ακόμη και να προσφέρει μια νέα προοπτική στη λύση του προβλήματος. Το σίγουρο είναι ότι η βοήθειά του τελικά θα είναι μεγάλη.

29. Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη

Από τον εθελοντισμό σε τακτική βάση μέχρι και μια τυχαία πράξη καλοσύνης, ότι και αν κάνετε, είναι σίγουρο ότι το να προσφέρεις είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη πορεία προς την προσωπική ανάπτυξη και τη διαρκή ευτυχία. Σε τελική ανάλυση, το να δίνεις είναι πάντα καλύτερο από το να παίρνεις όσο αναφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο.

30. Επισκέπτομαι νέα μέρηΚατάκτηση ευτυχίας

Η ανακάλυψη ενός νέου χώρου κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Το ταξίδι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Είτε πρόκειται για μια νέα τοποθεσία στον τόπο καταγωγής σας, είτε για ταξίδι με σακίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο, η ανακάλυψη ενός νέου χώρου θα διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε πόσο όμορφος είναι ο κόσμος που μας περιβάλλει. Θα διαπιστώσετε πως νέες εικόνες και ιδέες θα σας ξεκουράσουν και θα σας ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Είναι εύκολος ο δρόμος προς την ευτυχία;

Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι κάποια εύκολη υπόθεση και δεν μας προσφέρεται αν δεν προσπαθήσουμε και εμείς. Αν τα πράγματα ήταν εύκολα τότε δεν θα υπήρχαν δυστυχισμένοι άνθρωποι. Για να μπορέσουμε να βαδίσουμε τον δρόμο προς την ευτυχία θα πρέπει να κάνουμε σωστά και σταθερά βήματα αλλάζοντας όλα εκείνα που μας κρατάνε πίσω και μας εμποδίζουν να πετύχουμε τον σκοπό μας. Μια καλή αρχή είναι συμπεριλάβουμε στην ζωή μας όλα ή κάποια από τα παραπάνω. Πολλά από αυτά μπορούν να γίνονται σε καθημερινή βάση, άλλα όχι τόσο συχνά. Κάθε ένα όμως απ’ αυτά θα σας δώσει νέες προοπτικές και θα κάνει τον δρόμο προς τη ευτυχία ευκολότερο. Όσα περισσότερα από τα παραπάνω καταφέρουμε τόσο πιο κοντά θα φτάσουμε στον σκοπό μας που δεν θα πρέπει να είναι άλλος από την κατάκτηση της ευτυχίας.

koinoniko-agxos

Κοινωνικό Άγχος. Συμπτώματα διαταραχής και αντιμετώπιση

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους, γνωστή επίσης και ως κοινωνική φοβία, χαρακτηρίζεται από το φόβο που διακατέχει το άτομο και ως εκ’ τούτου την αποφυγή καταστάσεων, κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι θα λάβει αρνητική κριτική και απόρριψη ή ταπείνωση (ενώπιον ακροατηρίου ή στη διάρκεια συμμετοχής του σε κοινωνικές εκδηλώσεις). Το δυσάρεστο και ανυπόφορο αίσθημα φόβου αναγκάζει τον ασθενή να υιοθετήσει κάποια σχήματα αποφευκτικής συμπεριφοράς. Σε περιπτώσεις που η αποφυγή των συνθηκών που συνδέονται με την κοινωνική φοβία είναι αδύνατη, ο ασθενής υποφέρει και αισθάνεται αφόρητο άγχος, που δύναται να εξελιχθεί σε κρίση πανικού. Το άτομο φοβάται ότι θα ενεργήσει με ταπεινωτικό τρόπο, ή με αμηχανία και ότι θα δείξει συμπτώματα άγχους και ως εκ τούτου απορριφθεί ή γελοιοποιηθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Η αιτία της κοινωνικής φοβίας είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα τραυματικό γεγονός, είτε να έχει επηρεαστεί από μια διαδικασία μάθησης από ένα πρότυπο. Η ψυχαναλυτική θεωρία αναφέρει ότι οι φοβίες έχουν αίτιο τις άλυτες συγκρούσεις της παιδικής ηλικίας και το γενικευμένο άγχος εξόντωσης του Εγώ από το αντικείμενο του φόβου.

Τι είναι η κοινωνική φοβία;

Η κοινωνική φοβία είναι η τρίτη πιο κοινή ψυχική διαταραχή στους ενήλικες του γενικού πληθυσμού και έχει έναν ισόβιο επιπολασμό τουλάχιστον 5%. Η επικράτηση της διαταραχής στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, είναι 3:2. Παρόλο που η διαταραχή είναι κοινή, η κοινωνική φοβία συχνά δεν διαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η κοινωνική φοβία συνήθως οδηγεί στην αποφυγή καταστάσεων όπως η δημόσια ή ομαδική ομιλία, οι συναντήσεις, η συμμετοχή σε κέντρα εστίασης σε δημόσιους χώρους, η εργασία ή η γραφή ενώ το άτομο περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους, οι τηλεφωνικές κλήσεις και η οικειότητα (Veale, 2003).

Το στατιστικό και διαγνωστικό εγχειρίδιο (DSM-V) αναφέρει ότι ο επίμονος φόβος, το άγχος και η αποφυγή πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς επίσης η διαταραχή να μην είναι αποτέλεσμα δράσης μιας ουσίας ή άλλης ιατρικής καταστάσεως και αν μια άλλη ιατρική κατάσταση είναι παρούσα, ο φόβος, το άγχος και η αποφυγή να είναι ασύνδετη ή δυσανάλογη με την ιατρική κατάσταση. Τέλος η κοινωνική φοβία δεν πρέπει να εξηγείται καλύτερα από μια άλλη ψυχική διαταραχή και φυσικά νοείται ως διαταραχή όταν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητα του ατόμου (σε επαγγελματικούς ,κοινωνικούς τομείς).

Χαρακτηριστικά της κοινωνικής φοβίας 

Αυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά το οποίο ξεχωρίζει στους ανθρώπους που πάσχουν από κοινωνική φοβία σε σχέση με άλλες διαταραχές άγχους, είναι οι γνωστικές τους διεργασίες, δηλαδή ο τρόπος που σκέφτονται, ειδικότερα ο φόβος ότι θα ντροπιαστούν, θα γελοιοποιηθούν, θα ταπεινωθούν και ότι θα επικριθούν αρνητικά από άλλους. Τα άτομα με κοινωνικό άγχος θεωρούν την αλληλεπίδραση τους με άγνωστα άτομα και καταστάσεις ως μια τρομακτική εμπειρία, ακόμη και ευχάριστες εκδηλώσεις, όπως ένα γαμήλιο γλέντι ή ένα πάρτι μπορεί να προκαλέσουν φόβο και άγχος. Σκέψεις όπως ότι θα μιλήσουν αδέξια ή δεν θα πουν το σωστό ή ότι θα παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους (εφίδρωση, κοκκίνισμα) ότι θα τρέμουν και μια σειρά άλλων γνωστικών στρεβλώσεων, συχνά συνοδεύουν τα άτομα με κοινωνική φοβία. Η συχνότερη συμπεριφορά την οποία υιοθετούν είναι η αποφυγή, αναβλητικότητα και η διάσπαση προσοχής, συμπεριφορές που προσωρινά μπορεί να επιφέρουν ανακούφιση αλλά μακροπρόθεσμα διατηρούν το πρόβλημα.

Παρέμβαση και αντιμετώπιση

Όπως και οι περισσότερες διαταραχές άγχους έτσι και η κοινωνική φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, είτε μέσω της ψυχοθεραπείας ή της φαρμακοθεραπείας ή ενός συνδυασμού των δύο. Το είδος θεραπείας το οποίο φαίνεται να έχει τα πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματά είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική. Η γνωσιακή- συμπεριφορική  θεραπεία συνήθως αποτελείται από δώδεκα εβδομαδιαίες συνεδρίες όπου στη γνωστική συνιστώσα της θεραπείας ο ασθενής μαθαίνει να αναγνωρίζει  και στη συνέχεια να αξιολογεί και να αλλάζει τις αρνητικές σκέψεις του, ενώ στο συμπεριφορικό κομμάτι ο ασθενής εξοικειώνεται με τις καταστάσεις που του προκαλούν κοινωνικό άγχος και φόβο μαθαίνοντας να ελέγχει παράλληλα και τις σωματικές εκφάνσεις τους.

Ωστόσο, μια πιο εκτενής και μακρά θεραπεία, όπως η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ερμηνεύσει συνολικά την εμπειρία του κοινωνικού άγχους, να κατανοήσει καλύτερα τους αιτιολογικούς παράγοντες και μέσω της θεραπευτικής σχέσης που χτίζει με τον ψυχοθεραπευτή να μπορέσει να επιλύσει και βελτιώσει τις συνέπειες που η κοινωνική φοβία επιφέρει στην εικόνα του εαυτού του και τον τρόπο που σχετίζεται με τους άλλους.

Πηγές:

Veale, D. (2003). Treatment of social phobia. Advances in Psychiatric Treatment, 9(4), 258-264. doi:10.1192/apt.9.4.258

ψυχοσωματικά-συμπτώματα-θεραπεία

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα – πώς προκαλούνται; Πρόληψη, Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Τι είναι τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα;

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι φυσικά συμπτώματα που πιστεύεται ότι προκαλούνται ή επηρεάζονται σημαντικά από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η ένταση, η ανησυχία ή οι συναισθηματικές δυσκολίες. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν σε διάφορες σωματικές μορφές, όπως πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, κόπωση, μυϊκή ένταση, χωρίς κανένα φανερό ιατρικό αίτιο. Προκύπτουν από την αλληλεπίδραση ψυχολογικών παραγόντων και σωματικών εκφράσεων και, ενώ απουσιάζει ιατρικό αίτιο πρόκλησης, τους είναι απαραίτητο να προσεγγίζονται ως πραγματικά και ανησυχητικά για το άτομο που τα βιώνει και όχι κατασκευασμένα ή φανταστικά.

Γενικά, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι κοινά και πολλοί άνθρωποι τα βιώνουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι πιο διαδεδομένα σε μερικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι έφηβοι και άτομα με χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση. Επιπλέον, άτομα με συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές, όπως οι διαταραχές άγχους ή η κατάθλιψη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Συνολικά, ενώ οι ακριβείς συχνότητες ανά πληθυσμιακή ομάδα μπορεί να ποικίλλουν, είναι σαφές ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι ένα κοινό φαινόμενο που επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Tα πιο κοινά ψυχοσωματικά συμπτώματα

Τα πιο κοινά ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τις συγκεκριμένες συνθήκες του. Ωστόσο, μερικά από τα πιο διαδεδομένα ψυχοσωματικά συμπτώματα που αναφέρονται σε έρευνες και κλινική πράξη περιλαμβάνουν:

  • Κεφαλαλγίες — Οι κεφαλαλγίες είναι συχνά συνδεδεμένες με το άγχος και την συναισθηματική ένταση.
  • Πόνοι στο στομάχι ή γαστρεντερικά προβλήματα:
    Το άγχος και η ανησυχία μπορούν να οδηγήσουν σε κοιλιακούς πόνους, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Κόπωση — Η ψυχική εξάντληση και η συναισθηματική αγωνία μπορούν να εκδηλωθούν ως φυσική κόπωση και κατάθλιψη.
  • Μυϊκοί πόνοι — Το άγχος και η ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν πόνους στους μύες ή ακόμα και μυϊκούς σπασμούς.
  • Αϋπνία ή διαταραχές ύπνου — Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς ή να διατηρήσει τον συνεχή ύπνο είναι συχνά συνδεδεμένη με το ψυχολογικό άγχος.
  • Πόνος στο στήθος — Το άγχος και οι κρίσεις πανικού μπορούν μερικές φορές να εμφανιστούν με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.
  • Ταχύς καρδιακός παλμός — Το άγχος και η ανησυχία μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο  καρδιακό ρυθμό ή αίσθημα παλμών.
  • Αναπνευστικά ζητήματα — Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να επιδεινώνεται από το συναισθηματικό άγχος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια και μπορεί να εμφανιστούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό για τα άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα να ζητήσουν κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν και τις φυσικές και τις συναισθηματικές πτυχές της υγείας τους.

Αιτίες Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και η ακριβής αιτία μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, μερικοί κοινοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

Ψυχολογικοί παράγοντες

Συναισθηματική αγωνία, όπως άγχος, κατάθλιψη, τραύματα ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εκδηλωθούν σωματικά όταν δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Σημαντικές αλλαγές στη ζωή

Σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, η έναρξη μιας νέας εργασίας, ο γάμος ή η εμπειρία του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να προκαλέσουν στρες και να πυροδοτήσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Κοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες

Οι κοινωνικές διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, το στίγμα ή το αίσθημα περιθωριοποίησης μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες και να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η τελειομανία ή η τάση να καταπιέζονται τα συναισθήματα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να βρουν δύσκολο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το άγχος, οδηγώντας την ψυχολογική πίεση σε σωματικές εκδηλώσεις.

Προηγούμενες εμπειρίες

Προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, όπως κακοποίηση ή παραμέληση, μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να αφήσουν μόνιμο αποτύπωμα στην ψυχική και σωματική ευημερία του ατόμου, οδηγώντας στην εμφάνιση φυσικών συμπτωμάτων ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Τραυματικά γεγονότα

Η έκθεση σε τραυματικά γεγονότα όπως ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ή η παρακολούθηση βίας μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσφορία και σωματικά συμπτώματα. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα σε τραυματικά γεγονότα και εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Μάλιστα θεωρείται ότι ο παράγοντας που εξηγεί τη σχέση ανάμεσα τους είναι ενδεχόμενα συναισθήματα ντροπής τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν το άτομο σε ασθενέστερες συναισθηματικές εκφράσεις, πυροδοτώντας έτσι την ψυχοσωματική έκφραση. Άλλες έρευνες αναφέρονται στο παιδικό τραύμα μελετώντας τις συνέπειες της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που βίωνουν συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση κατά την παιδική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα στην ενήλικη ζωή, γεγονός που υποδηλώνει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πρώιμου τραύματος στη σωματική υγεία.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εξωτερικοί παράγοντες άγχους, όπως πίεση στην εργασία, οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα σχέσεων ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή, μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχολογική πίεση και να προκαλέσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα.

Οικονομικό άγχος

Η οικονομική αστάθεια, τα χρέη, η ανεργία ή οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ακαδημαϊκή πίεση

Ο υπερβολικός ακαδημαϊκός φόρτος εργασίας, οι προσδοκίες απόδοσης, το άγχος των εξετάσεων και ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό στρες στους φοιτητές, οδηγώντας σε ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι ή διαταραχές του ύπνου.

Βιολογικοί παράγοντες

Ενώ τα ψυχοσωματικά συμπτώματα έχουν τις ρίζες τους κυρίως σε ψυχολογικές διαδικασίες, βιολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Γενετικές προδιαθέσεις, ορμονικές ανισορροπίες ή υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία ενός ατόμου να εμφανίσει ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Χρόνια ασθένεια

Η διαβίωση με μια χρόνια πάθηση, όπως αυτοάνοσες διαταραχές, χρόνιες παθήσεις πόνου ή καρκίνο, μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυντική και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων

Η αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων συνήθως περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές των συμπτωμάτων. Ορισμένες ενδείξεις για τη διαχείριση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

  • Ιατρική αξιολόγηση — Είναι σημαντικό να αποκλείονται τυχόν υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα. Μια ενδελεχής ιατρική αξιολόγηση από επαγγελματία υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν σωματικών προβλημάτων υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
  • Ψυχοεκπαίδευση — Η παροχή πληροφοριών στα άτομα σχετικά με τη σύνδεση νου-σώματος και τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του στρες, των συναισθημάτων και των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους.
  • Ψυχολογική αξιολόγηση — Η διενέργεια ψυχολογικής αξιολόγησης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων συναισθηματικών ή ψυχολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αξιολόγηση για καταστάσεις όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές που σχετίζονται με τραύματα ή άλλες ανησυχίες ψυχικής υγείας.
  • Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία — Η CBT είναι μια δομημένη θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών που συμβάλλουν στα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης, τεχνικές χαλάρωσης και στρατηγικές διαχείρισης του στρες για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.
  • Παρεμβάσεις βασισμένες στην ενσυνειδητότητα (mindfulness) — Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να καλλιεργήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να προωθήσουν τη μείωση του στρες και να ενισχύσουν τη συνολική ευημερία, ενδεχομένως ανακουφίζοντας τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  • Tεχνικές διαχείρισης του στρες — Η εκμάθηση και η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να μειώσουν τη φυσιολογική διέγερση και να διαχειριστούν το στρες πιο αποτελεσματικά.
  • Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής — Η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή της κατάχρησης ουσιών, μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία, μειώνοντας τη σοβαρότητα των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
  • Αναλυτική ψυχοθεραπεία — Η ενασχόληση με υποστηρικτική θεραπεία ή συμβουλευτική μπορεί να προσφέρει στα άτομα έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να επεξεργαστούν τις τραυματικές εμπειρίες τους και να λάβουν υποστήριξη. Η υποστηρικτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.

Κλείνοντας
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι πολύπλευρα και συχνά προκύπτουν από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση διαφόρων ψυχολογικών, περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων, την εκμάθηση υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης και μερικές φορές την ενσωμάτωση ιατρικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση τυχόν σχετικών σωματικών συμπτωμάτων. Με την αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχολογικών παραγόντων, την εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες και την πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και να μειώσουν τις επιπτώσεις των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων στην καθημερινή τους ζωή.

Πηγές:

– American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596

– Hager, A. D., & Runtz, M. G. (2012). Psychological trauma and physical health. Canadian Journal of Psychiatry, 57(10), 587–595. https://doi.org/10.1177/070674371205701005

– Strelan, P., Covic, T., Roberts, L. D., & Boecking, B. (2019). Trauma exposure and physical health: The role of shame as a mediator. Journal of Traumatic Stress, 32(4), 572–581. https://doi.org/10.1002/jts.22425 

Spitzer, C., Barnow, S., Volzke, H., Wallaschofski, H., John, U., Freyberger, H. J., & Grabe, H. J. (2009). Childhood maltreatment and adult psychosomatic symptoms: The role of emotional abuse and neglect in a prospective cohort study. Psychosomatic Medicine, 71(4), 419–426. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e31819e8e43