Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Οι άνθρωποι ενοχλούνται όχι από τα γεγονότα,
αλλά από τις αντιλήψεις που διαμορφώνουν σχετικά με τα γεγονότα
Τι είναι
Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) αποτελεί ένα κλάδο της ψυχοθεραπείας, που αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck την δεκαετία του ’60.
Ο όρος “γνωσιακή” έχει σχέση με τις γνωσίες δηλαδή τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις που έχει ένας άνθρωπος. Αναφέρεται δηλαδή στον ξεχωριστό τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα και τον κόσμο γύρω μας.
Ο όρος “συμπεριφοριστική” έχει σχέση με τις διάφορες μορφές συμπεριφοράς και με το πως έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε και να αντιδρούμε. Κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης.
Μια βασική αρχή της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής θεραπείας πάνω στην οποία θα δουλέψουμε, είναι ότι οι αλλαγές στα συναίσθηματά μας συνδέονται στενά με τον τρόπο αντίληψης που έχουμε υιοθετήσει, αλλά και τον τρόπο που θα αντιδράσουμε. Ο τρόπος λοιπόν που θα σκεφτούμε για μια κατάσταση, σχετίζεαι με ένα αντίστοιχο συναίσθημα, το οποίο σχετίζεται με μια αντίστοιχη συμπεριφορά. Καμιά φορά όταν ο τρόπος δεν είναι ρεαλιστικός, αυτό οδηγεί σε έντονο και δύσφορο συναίσθημα και αντίστοιχα σε μια συμπεριφορά που τελικά μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε μια προβληματική κατάσταση, με αποτέλσμα αυτή να επαναλαμβάνεται ή να μας δυσκολεύει πολύ στην καθημερινότητα.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ σκέψης – συναισθήματος – συμπεριφοράς είναι να φανταστούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει βγει για καφέ με έναν φίλο του, και εκείνη την στιγμή ο φίλος του κοιτάζει το ρολόι του. Παρακάτω υπάραχει ένας αριθμός πιθανών σκέψεων και αντιδράσεων:
<<Πρέπει να είμαι πολύ κουραστικός και βαρετός για να κοιτάζει το ρολόι του>>. Αυτή η σκέψη είναι πιθανό να μας οδηγήσει στο να αισθανθούμε άγχος και λύπη και αυτό να μας οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη συζήτηση.
<<Δε μου δίνει καμία σημασία και με περιφρονεί>>. Αυτή η σκέψη είναι πιθανό να μας οδηγήσει να αισθανθούμε άγχος και λύπη και αυτό να μας οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη συζήτηση.
<<Μάλλον είναι η ώρα που περιμένει τηλέφωνο από το παιδί του>>. Αυτή η σκέψη είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε ένα ουδέτερο συναίσθημα και έτσι να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
Μέσα από τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως μέσα από την εμπειρία σας αναπτύξατε κάποιες βαθύτερες πεποιθήσεις, οι οποίες σας οδήγησαν στο να δώσετε νόημα στον κόσμο σας. Επίσης, θα αξιολογήσουμε το κατά πόσο αυτές οι πεποιθήσεις είναι λειτουργικές και σας βοηθούν ή υπάρχουν φορές που γίνονται δυσλειτουργικές και σας προκαλούν δυσκολίες.